Test Your Cat Knowledge


Published September 2011

How much do you know about cats?
Tak this fun test to see...

1. Why do cats arch their backs?

A) Because they feel threatened
B) Because their backs are sore
C) Because they are trying to look scary
D) A and C


Answer:

The answer is D. Cats that arch their backs are usually frightened and are trying to look bigger and more threatening to the opponent. They can do this because they have 60 vertebrae, twice what humans have.

Understanding The Aggressive Cat

2.True or False. Cats can't get heartworm disease.
A) True
B) False


Answer:

The answer is B. Cats indeed can get heartworm disease. Cats living in areas where heartworm disease is endemic are recommended to be on heartworm prevention.

3. Why do cats always land on their feet?

A) Because they are smart
B) Because they can fly
C) Because their feet are very heavy
D) They don't always land on their feet


Answer:

The answer is D. Contrary to popular belief, falling cats do not always land on their feet. In fact, every day cats become injured from falling out of open windows, off balconies and from rooftops.

4. Which medication should NEVER be given to cats?

A) Flea control medications prescribed by your veterinarian
B) Feline Heartworm prevention medications
C) Tylenol
D) All of the above


Answer:

The answer is C. Acetaminophen (Tylenol®) should never be given to cats. It is highly toxic and as little as one pill can be fatal.

5. Why do cats purr?

A) Because they are happy
B) Because they are in pain
C) To communicate with their mother or with their babies
D) All of the above


Answer:

The answer is D. Some cats purr when they are contented and happy, but some purr when they are frightened or severely ill. Newborns purr while nursing to let their mother know they are getting enough milk; mother cats purr to let their babies know she is there and everything is all right.

6. Why do cats hiss when they feel threatened?

A) They are warning the threatening person or animal
B) They are releasing air from their lungs so they can fight
C)They are trying to sound like a snake
D) All of the above


Answer:

The answer is C. The sound your cat makes resembles that of a snake just before it strikes. And the message is clear: This is a warning, and if you continue bothering me I will have to do something about it.


7. Why do cats have whiskers?

A) They'd look funny without them
B) To detect the presence of prey
C) To help them determine if they can fit through the door
D) All of the above


Answer:

The answer is B & C. Whiskers serve as delicate sense organs of touch just like our fingertips. They are the same width as the cat's body to help determine if a space is wide enough for them to go through.

8. Why do cats like to scratch?

A) Because they are bored
B) Because they don't like the furniture
C) To remove the nail sheaths from their nails
D) All of the above


Answer:

The answer is C. Cats' claws grow from within, like an onion, and the outer worn layers are eventually shed. By scratching, your cat loosens the outer layer from the cuticle. The outer layer falls off and remains behind at the scratching post (or the scene of the crime).

 


9. What is the best way to change your cats food?

A) All at once
B) Gradually over a day
C) Gradually over a few days
D) You should not change your cats food


Answer:

The answer is C. Don't change your cat's diet all at once, otherwise she may refuse the new food) Do it gradually over three days. Begin changing her diet by feeding 1/4 new food and 3/4 her old food for a few days. Then add 1/2 new food and 1/2 old food) After a few more days, feed 3/4 new food and 1/4 old food) Then, you can feed the new food entirely.

10. True or False. Cats can't get fleas.

A) True
B) False


Answer:

The answer is B. Of course cats can get fleas.

 


Your cat can be a star!

Would you like to have a photo of your cat featured
in the graphic at the top of this page? Or another article of your choice?
CLICK HERE to find out how!


Top
Back
Home
 

Copyright ©ShowCatsOnline.com/PandEcats.com All Rights Reserved
Copying or redistribution of this article is strictly prohibited without the
express written permission of ShowCatsOnline.com/PandEcats.com

Website Designed and Maintained by
ShowCatsOnline Web Design
We'd love to design YOUR cattery website


Legal Disclaimer | Reprint This Article | Report A Broken Link or Typo | Contact Us